Nowa restauracja finalisty Masterchefa. W roli głównej kartofel.

Chorzowianin 2018-05-18 | Komentarzy: 0
Po sprzedaniu udziałów w Hanys Budzie, Damian Sobek otwiera w pełni autorską restaurację. W wystroju ma dominować Śląsk, a na talerzu… kartofel. Otwarcie Hanys Kartofelbudy 1 czerwca.
Nowa restauracja finalisty Masterchefa. W roli głównej kartofel.

Damian Sobek otwiera w pełni autorską restaurację. W wystroju ma dominować Śląsk, a na talerzu… kartofel. | fot. fot. Instagram.com/Damian Sobek

– Pojawią się ziemniaki w różnych odsłonach. Grubo Berta, Gryfna Frela to dania z kartofli  faszerowanych, ale będą też Hanysy w podróży, czy na Hawajach i wiele innych dań z kartofla, które przyjdą mi do głowy – wymienia Damian Sobek, finalista VI edycji Masterchefa.

Miłośników śląskiej kuchni z pewnością ucieszy mischung gryfnej freli, czyli autorska wersja tradycyjnego szałotu. Zresztą śląskich akcentów ma być więcej.

– Ogłosiłem zbiórkę gadżetów na Facebooku i dzięki temu mam  już faszbret, kukastle, buncloki. Nad barem będzie śląski adler, będą śląskie stroje, więc już wiem, że sala będzie odpowiednio udekorowana zapowiada D. Sobek.

Oprócz autorskiej kuchni i tradycyjnego wystroju znakiem rozpoznawczym Kartofelbudy mają być potańcówki w piwniczce z muzyką w stylu lat 60. I 70.

W restauracji trwają teraz prace wykończeniowe. Otwarcie planowane jest na pierwszego czerwca. Słynący z olbrzymiej fantazji i niezwykle żywiołowego temperamentu Sobek twierdzi, że to idealny termin.

– Mam energiczny, zakręcony charakter, do tego Wolności 1, adres, który też się może ze mną kojarzyć, więc nie mogło być inaczej, w Dzień Dziecka otwieramy Hanys Kartofelbuda – śmieje się finalista Masterchefa.

pat

Reklama:

Dyskusja:

Polityka plików "cookie"

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.