Od Gruzji po Peru
Chorzowianin 2011-11-30
|
Komentarzy: 0
„Słowak” zaprasza na wyprawę. Nie będzie to tylko podróż palcem po mapie. Trwa 5. Chorzowski Tydzień Podróży.

W kulinarną podróż zabrał festiwalowiczów Hamid Trisno, szef kuchi chorzowskiej restauracji Hurry Curry | foto. chorzowianin.tv
Wyprawa rozpoczęła się w poniedziałek, 28 listopada, w Gruzji. Swoimi wspomnieniami z pobytu w tym kraju podzielili się Anna Dzewit- Meller oraz Marcin Meller. Wrażenia z podróży po kraju kontrastów spisali w książce „Gaumardżos! Wspomnienia z Gruzji”. – Po raz pierwszy trafiłem do Gruzji w 1992 roku. Był to czas niesprzyjający podróżom w te rejony, bowiem dosłownie za chwilę rozpoczęła się tam wojna. Pomimo tego napięcia, ludzie w prywatnych rozmowach byli bardzo otwarci i życzliwi. Gruzini mają specyficzne poczucie humoru i są nieco szaleni. Marzyłem, żeby wrócić w to miejsce – mówił publicysta. – Ja od zawsze miałam silną wewnętrzną potrzebę, żeby wybrać się do Gruzji. Nie wiem dlaczego. Chyba poprzez książki i filmy, które osadziły we mnie obraz tego kraju. Udało mi się namówić Marcina na podróż w 2007 roku – o swojej fascynacji Gruzją opowiadała Anna Dziewit – Meller. Podróż i miejsce okazało się na tyle niezwykłe, że para właśnie tam, podczas jednej z wypraw, wzięła ślub.
A gdzie jeszcze poza Gruzją, zaproszą nas organizatorzy festiwalu? - Oprócz Antarktydy, będziemy na każdym kontynencie. Odwiedzimy Azję, bo to nasz ulubiony kierunek podróży. Opowiemy o wyprawie do Indii, w Himalaje. Sporo uwagi poświęcimy Afryce, gdyż kontynent ten po raz kolejny został dotknięty klęską suszy. Udamy się w podróż po zachodnich parkach Stanów Zjednoczonych. Wylądujemy także w Ameryce Południowej – Chile, Peru, Brazylii, Boliwii, Argentynie – pokrótce program imprezy przedstawił Przemysław Fabjański, dyrektor AZSO.
Podróże to nie tylko miejsca, ludzie i historia, ale także kuchnia. W kulinarną podróż uczestników festiwalu zabierze Hamid Trisno, szef kuchni londyńskiego Hotelu Mariot, singapurskiego Four Seasons, a obecnie chorzowskiej restauracji Hurry Curry, który przyrządzi azjatyckie specjały. - Kuchnia azjatycka, jest moim zdaniem dużo mniej złożona niż europejska. Azjaci skupiają się głównie na smaku potrawy, nie na technice wykonania czy sposobie podania. W singapurskiej kuchni z kolei widoczne są kulinarne wpływy Chin oraz Indii, to kuchnia fusion – zdradza Hamid Trisno, bohater „Hurry Curry cooking show”.
O rady i wskazówki dla rozpoczynających przygodę z podróżami globtroterów zapytaliśmy Marcina Mellera. Zdaniem dziennikarza recepta jest prosta: - Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. My zawsze z Anią przed wyjazdem staramy się coś przeczytać o miejscu, w które się udajemy. I nagle okazuje się, że nawet z pozoru najnudniejsze miejsce, staje się kopalnią ciekawych historii, miejsc i przeżyć.
Tych, którzy poszukują podróżniczych inspiracji zapraszamy do udziału w 5. Chorzowskim Tygodniu Podróży. Szczegółowy harmonogram rozpoczętego w poniedziałek Festiwalu, dostępny na stronie internetowej peneplena.pl. Impreza zakończy się w piątek, 2 grudnia.
A gdzie jeszcze poza Gruzją, zaproszą nas organizatorzy festiwalu? - Oprócz Antarktydy, będziemy na każdym kontynencie. Odwiedzimy Azję, bo to nasz ulubiony kierunek podróży. Opowiemy o wyprawie do Indii, w Himalaje. Sporo uwagi poświęcimy Afryce, gdyż kontynent ten po raz kolejny został dotknięty klęską suszy. Udamy się w podróż po zachodnich parkach Stanów Zjednoczonych. Wylądujemy także w Ameryce Południowej – Chile, Peru, Brazylii, Boliwii, Argentynie – pokrótce program imprezy przedstawił Przemysław Fabjański, dyrektor AZSO.
Podróże to nie tylko miejsca, ludzie i historia, ale także kuchnia. W kulinarną podróż uczestników festiwalu zabierze Hamid Trisno, szef kuchni londyńskiego Hotelu Mariot, singapurskiego Four Seasons, a obecnie chorzowskiej restauracji Hurry Curry, który przyrządzi azjatyckie specjały. - Kuchnia azjatycka, jest moim zdaniem dużo mniej złożona niż europejska. Azjaci skupiają się głównie na smaku potrawy, nie na technice wykonania czy sposobie podania. W singapurskiej kuchni z kolei widoczne są kulinarne wpływy Chin oraz Indii, to kuchnia fusion – zdradza Hamid Trisno, bohater „Hurry Curry cooking show”.
O rady i wskazówki dla rozpoczynających przygodę z podróżami globtroterów zapytaliśmy Marcina Mellera. Zdaniem dziennikarza recepta jest prosta: - Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. My zawsze z Anią przed wyjazdem staramy się coś przeczytać o miejscu, w które się udajemy. I nagle okazuje się, że nawet z pozoru najnudniejsze miejsce, staje się kopalnią ciekawych historii, miejsc i przeżyć.
Tych, którzy poszukują podróżniczych inspiracji zapraszamy do udziału w 5. Chorzowskim Tygodniu Podróży. Szczegółowy harmonogram rozpoczętego w poniedziałek Festiwalu, dostępny na stronie internetowej peneplena.pl. Impreza zakończy się w piątek, 2 grudnia.
mn
Reklama:
Dyskusja: