Wpadnij na śniadanie do Parku Śląskiego. Zobacz atrakcje na lato

Chorzowianin 2013-06-28 | Komentarzy: 0
W Parku Śląskim rusza cykl imprez Letnia Energia Muzyki, Muzyczny Bukiet Róż i Śniadanie na trawie.
Wpadnij na śniadanie do Parku Śląskiego. Zobacz atrakcje na lato

Po raz trzeci w malowniczej scenerii tysięcy kwiatów odbędzie się cykl plenerowych koncertów Muzyczny Bukiet Róż. Od 30 czerwca (godz.16.00) przez całe wakacje miłośnicy muzyki klasycznej będą mogli w Rosarium posłuchać ośmiu wyjątkowych występów.

- Zachęceni sukcesem tych koncertów w ubiegłym roku oraz wychodząc naprzeciw postulatom licznych sympatyków muzyki klasycznej, pragniemy kontynuować naszą dobrą, sąsiedzką współpracę z Zespołem Państwowych Szkół Muzycznych w Katowicach – wyjaśnia Wojciech Zamorski, organizator „Bukietu”.

W ramach cyklu odbędzie się osiem niedzielnych koncertów w wykonaniu uczniów pedagogów oraz absolwentów szkoły. Ponadto, dwukrotnie (4 oraz 25 sierpnia) wystąpi w Rosarium orkiestra Filharmonii Śląskiej im. Mikołaja Henryka Góreckiego.

Dobry, brudny rock

Zbliżają się wakacje, a co za tym idzie- zbliżają się również energetyczne rockowe koncerty w Dużym Kręgu Tanecznym. I już po raz trzeci, prawie każda wakacyjna sobota upłynie nam pod hasłem Letniej Energii Muzyki w Parku Śląskim. Ponownie na naszej scenie zagoszczą najlepsi przedstawiciele dobrego, gitarowego grania, którzy zaserwują nam paletę doskonałych dźwięków wprost ze sceny.

Schemat imprezy pozostaje niezmienny - nim na estradzie pojawią się gwiazdy wieczoru, publiczność rozgrzeją 2 młode kapele, które swój debiut zaliczyły w chorzowskiej Leśniczówce. Na scenie usłyszymy wyjątkową mieszkankę bluesa (Gang Olsena), rocka (Ścigani, 4 szmery, Kruk), funky (HooDoo Band i Big Fat Mama) oraz brudnego rocka w stylu Rage Against The Machine (Mama Selita)

Impreza w tym roku jest częścią obchodów 30-lecia klubu Leśniczówka. Każdy koncert zaczyna się o godzinie 18.00, wstęp jest bezpłatny.

Slow Food i ekologia w Rosarium

Wiecznie się śpieszysz? Nigdy nie masz czasu? Pora zwolnić! Od 29 czerwca Park Śląski zaprasza na pierwsze z cyklu Slow Foodowe „Śniadanie na Trawie”.

Śniadania będą organizowane w Rosarium, w każdą sobotę od 10.00 do 12.00, aż do końca sierpnia. W ich trakcie będą promowane tematy związane ze zdrowym stylem życia, ekologią, zrównoważonym rozwojem i odpowiedzialnością za środowisko. - Będziemy mówić o idei slow food, żywności genetycznie modyfikowanej i fair trade, ale też o miodzie czy zdrowej żywności – tłumaczy Łukasz Buszman, rzecznik prasowy Parku Śląskiego. - Chcemy pokazać, że ekologia w dużym mieście jest możliwa, a każdy, dzięki codziennym wyborom, może wspomóc naturę oraz poprawić życie swoje i bliskich –dodaje.

Trend Slow Food wywodzi się z nazwy organizacji non-profit, którą w 1986 roku we Włoszech założył architekt Carlo Petrini. Do Polski ten ruch dotarł 16 lat później. W ogromnym skrócie jest on pochwałą i promocją odpoczynku i relasu, których coraz częściej brakuje naszym życiu. Postępowanie zgodnie z głoszonymi przez jego twórców ma poprawiać samopoczucie i chronić zdrowie. Jego symbolem i głosem przeciwko obsesji prędkości jest ślimak. Slow Food popularyzuje powolne spożywanie posiłków w spokoju, bez pośpiechu i w pełnym skupieniu.

Żywność w stylu Slow Food jest nisko przetworzona, wytwarzana metodami tradycyjnymi z całkowitym pominięciem zaawansowanych technologii.

Program jest niezwykle bogaty. – Zaprosiliśmy m.in. zajmujących się tym tematem blogerów, Patrycję Walther, specjalistę od food designu i pszczelarza Pawła Kowalczyka – wylicza Buszman. – Organizujemy ten cykl po raz pierwszy. Jego tematyka jest bardzo na czasie. Jesteśmy przekonania, że przyciągnie sporą rzeszę odbiorców – dodaje. Podczas śniadań dla uczestników będą serwowane świeże soki.

Program cyklu Muzyczny Bukiet Róż:

Niedziela, 30 czerwca

Soliści i zespoły – uczniowie i nauczyciele Zespołu Państwowych Szkół Muzycznych - Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej I stopnia im. Stanisława Moniuszki w Katowicach.

Niedziela, 7 lipca

Orkiestra dęta Państwowej Ogólnokształcącej Szkoły Muzycznej II stopnia im. Karola Szymanowskiego w Katowicach.

Niedziela, 14 lipca

Duet fortepianowy: Marcelina Pawlak i Iwona Pyrkosz Duet: Magdalena Mucha (fortepian), Sonia Mitras (altówka) + konferansjer: Bernadeta Stańczyk.

Niedziela, 21 lipca

Maria Kudełka (śpiew), Piotr Kudełka (gitara), Szymon Madej (gitara basowa), Jakub Mielcarek (perkusja), Wojciech Lichtański (saksofon).

Niedziela, 4 sierpnia

Filharmonia Śląska, soliści - absolwenci ZPSM – POSM II st. w Katowicach: Bartłomiej Dobrowolski (klarnet), Michał Kozioł (saksofon).

Niedziela, 11 sierpnia 

Trio: Grażyna Jursza (flet), Dariusz Jursza (klarnet), Dawid Smykowski.

Niedziela, 18 sierpnia

Gitarzyści: Franciszek Wieczorek ( również konferansjer), Katarina Wieczorekova, Dawid Bąk, Jan Kudełka, Rafał Baranowicz, Krzysztof Kołodziej, Radosław Wieczorek, Wojciech Rysiecki.

Niedziela, 25 sierpnia

Koncert przygotowany przez Filharmonię Śląską.

 

Harmonogram występów Letnia Energia Muzyki:

Sobota, 29 czerwca - Ścigani (rock)

Sobota, 13 lipca - HooDoo Band (funky)

Sobota, 20 lipca - Big Fat Mama (funky)

Sobota, 3 sierpnia - 4 Szmery (rock)

Sobota, 10 sierpnia - Mama Selita (rock, rap)

Sobota, 17 sierpnia - Gang Olsena (rhytm and blues)

Sobota, 24 sierpnia - Kruk (rock)

 

„Śniadaniowe” tematy w Rosarium:

Sobota, 29 czerwca – Czym jest slow food i slow life według Tomasza Lacha, twórcy bloga Zajadam.pl;

Sobota, 6 lipca – Jak założyć ziołowy ogród we własnym domu oraz pokaz kulinarny w wykonaniu Swedeponic;

Sobota, 13 lipca – O uprawie roślin jadalnych w domowych warunkach opowie autorka bloga słonecznybalkon.pl, Barbara Chronowska;

Sobota, 20 lipca – Food design – z czym to się je? Spotkanie z Patrycją Walter;

Sobota, 27 lipca – Śniadanie do zadań specjalnych - o tym co składa się na zdrowe śniadanie opowiedzą autorki bloga sportwwielkimmiescie.pl;

Sobota, 3 sierpnia – Słodkie spotkanie z miodem i pszczołami, prowadzone przez pszczelarza, Pawła Kowalczyka;

Sobota, 10 sierpnia – Kooperatywa spożywcza KOPERA opowie o uprawach ekologicznych;

Sobota, 17 sierpnia – Kuchnia 5 przemian – wykład;

Sobota, 24 sierpnia – O sztuce parzenia herbaty opowiedzą fachowcy z herbaciarni Fanaberia w Katowicach;

Sobota, 31 sierpnia – Warsztaty przetworów prowadzone przez dr Annę Gomółę.

Reklama:

Dyskusja:

Polityka plików "cookie"

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.