Gastrosilesia 2014

Twarzami kampanii medialnej targów byli zwycięzca II edycji programu telewizyjnego Top Chef: Sebastian Olma oraz uczestnik tegoż programu Paweł Kibart. Szefowie kuchni zaprezentowali swoje umiejętności w pokazach kulinarnych serwując dwa różne i wyjątkowe dania.
W Centrum Kulinarnym przez cały czas odbywały się pokazy kulinarne. Szefowie Kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska przeprowadzili pokaz „Hanysy kontra Kaszubi” (Tomasz Nowak i Sebastian Humski kontra Marek Rybacki i Mariusz Gachewicz). Sporym zainteresowaniem cieszyły się pokazy kuchni molekularnej w wykonaniu eksperta kulinarnego Krzysztofa Gawlika. Wydarzeniem kulinarnym było też gotowanie dziczyzny. Kuchnią myśliwską w nowoczesnym wydaniu zajęli się Sebastian Humski i Tomasz Nowak.
Niewątpliwe jednym z najbardziej oczekiwanych punktów targów, odbywającym się tez w Centrum kulinarnym, była rywalizacja pomiędzy szkołami gastronomicznymi. Wybrane na drodze kwalifikacji 6 drużyn z regionu śląskiego dzielnie walczyło w konkursie o I Kulinarny Puchar Śląska. W składzie Jury znaleźli się: członkowie Stowarzyszenia Euro – Toques, znane autorytety kulinarne, oraz eksperci kulinarni z rozmaitych kuchni regionalnych i nie tylko: Wiesław Ambros (Przewodniczący Jury), Dariusz Wójcik (Polska Akademia Sztuki Kulinarnej), Krzysztof Gawlik, Marek Rybacki, Szymon Szlendak, Mariusz Gachewicz, Sebastian Humski, a także Śląski Kurator Oświaty i reprezentant organizatora - Adam Wagner. Zwycięska ekipa: Zespół Szkół Gastronomicznych i Handlowych w Bielsku-Białej otrzymała: I Kulinarny Puchar Śląska, bon o wartości 3000 zł do wykorzystania na zakup sprzętu gastronomicznego oraz staż do wyboru: w Hotelu & Restauracji Marysin Dwór w Katowicach lub w Hotelu: Arsenal Palace.
W sali konferencyjnej przez cały dzień odbywały się seminaria branżowe i prelekcje m.in. dotyczące tego jak pozyskać i utrzymać klienta w obecnych czasach, sposobów pozyskiwania środków publicznych w branży gastronomicznej, czy też z zakresu technik zdrowego żywienia w sektorze budżetowym Wykłady te zgromadziły komplet słuchaczy.
W czasie kiedy odbywały się pokazy i prelekcje, w halach targowych prezentowane były najnowsze technologie i rozwiązania stworzone z myślą o nowoczesnej gastronomii. Goście mogli w praktyce poznać zalety mobilnych kontenerów gastronomicznych, systemów sprzedaży samoobsługowej, a także uzyskać porady prawne, architektoniczne czy też sanitarne. Dopełnieniem owocnych spotkań biznesowych były pokazy sztuki barmańskiej w wykonaniu Krzysztofa Drabika, trzykrotnego Mistrza Polski w pokazach barmańskich w free style, Mistrza Europy oraz pokazy mody branżowej „gastro”.
Grupa producentów owoców La-Sad wspierała akcję: „Jedz polskie jabłka”. Owoce były obecne wszędzie: zarówno przy scenie, na stoiskach wystawców jak i sali konferencyjnej czy w centrum kulinarnym.
- Tegoroczna edycja miała szczególne znaczenie z uwagi na towarzyszące jej hasło przewodnie: Dzisiaj rządzi Gastronomia. Podjęliśmy próbę wsparcia śląskiej gastronomii i z pełną odpowiedzialnością możemy już dziś powiedzieć, że nasze starania zakończyły się pełnym sukcesem. Cieszy nas powszechnie wyrażana opinia, że organizowane przez nas targi to jedno z najważniejszych branżowych spotkań specjalistów” – podsumował Jerzy Weindich, właściciel firmy Weindich.
Reklama: