Letnie orzeźwienie - Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym

Chorzowianin 2013-08-16
Lato to czas, kiedy oczekujemy, aby obiady były lekkie, pożywne, a ich przygotowanie nie wymagało dużo czasu. Najlepsze na gorące popołudnia są dania owocowe lub warzywne, które dodają energii, a jednocześnie nie są bombą kaloryczną.
Letnie orzeźwienie - Pierogi z serem i truskawkami z puree owocowym

Idealnym daniem na letnie obiady, kolacje, a także podwieczorki będą z pewnością pierogi z owocami. Słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające, stanowią świetną propozycję dla dzieci i dorosłych - szczególnie podczas upałów, gdy nasz apetyt nieco się zmniejsza przez wysokie temperatury. A zwłaszcza wtedy jeśli podamy je okraszone mrożonym musem. Smacznego. A oto przepis:

Składniki:

1 opakowanie Pierogów z serem i truskawkami Jawo
600 g świeżych lub mrożonych truskawek,
cukier do smaku,
dwa liście melisy do dekoracji

Przygotowanie:

Truskawki zmiksować cukrem na jednolitą masę. Odstawić do lodówki na dwie godziny. Pierogi ugotować: wrzucić zamrożony produkt na 3 litry posolonego wrzątku i nie przerywając wrzenia gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut. Ugotowane pierogi podawać polane musem owocowym i przybrane liśćmi melisy. Oczywiście mus można dowolnie modyfikować w zależności od dostępności składników oraz preferencji smakowych. Równie smaczny i zdrowy będzie mus przyrządzony z jagód lub malin, a jeśli wolimy intensywne smaki, możemy przyrządzić orzeźwiające puree z kiwi lub brzoskwiń. Smacznego!

www.jawo.pl

Reklama:

Polityka plików "cookie"

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.