Złoty durszlak przyznany

Chorzowianin 2012-05-28 | Komentarzy: 0
- Konkretna, treściwa. Często uznawana za tłustą i ciężką – to zdaniem Remigiusza Rączki, kwintesencja śląskiej kuchni. Czy ten stereotyp przełamali uczestnicy VII Festiwalu Śląskie Smaki?
Złoty durszlak przyznany

Lidia Szary skrupulatnie oceniała potrawy na Śląskich Smakach 2012 | fot. Magdalena Nowak

Szpajza, fitki, makowy maszkyt, zupa z bani, kokotek w śmietanie, hekele, ajnlauf. To tylko kilka spośród licznych potraw zaserwowanych podczas sobotniej kulinarnej uczty, która odbyła się w Parku Śląskim. O tytuł Eksperta Śląskich Smaków i główną nagrodę Złoty Durszlak, walczyły 24 drużyny.

Uczestników festiwalu oceniano w trzech kategoriach: amatorzy, profesjonaliści oraz szkoły gastronomiczne. - Chcemy pokazać mieszkańcom i turystom odwiedzającym województwo śląskie bogactwo i różnorodność naszej kuchni. Mozaikę smaków tworzą kuchnia zagłębiowska, częstochowska, jurajska, podbeskidzka, górnośląska. Kulinaria w naszym regionie są naprawdę bardzo bogate – przyznaje Agnieszka Sikorska za Śląskiej Organizacji Turystycznej, organizator imprezy.

W tym roku festiwal odbył się w Chorzowie. Czy jest szansa, by na stałe wpisał się w kalendarz imprez odbywających się w mieście? - Formuła festiwalu zakłada, że finał każdego roku odbywa się w innym miejscu. Cieszymy się, że w tym roku Festiwal Śląskie Smaki gości w Chorzowie, który słynie przecież z dobrej kuchni, o czym możemy przekonać się co roku podczas naszej imprezy Chorzowskie Smaki – mówi Marcin Michalik, zastępca prezydenta Chorzowa ds. Gospodarczych.

Dużym powodzeniem cieszyła sie kopa. Specjalną... piłkarską edycję przygotowały gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich z Wisły Małej. - Pieczmy biszkopt, upieczony kruszymy i łączymy z dużą ilością bakalii, orzechów i rodzynek, które wcześniej sowicie zalewamy spirytusem. Formujemy kopiec, z wierzchu smarujemy śmietaną i dekorujemy. W tym roku postawiłyśmy na dekorację w klimacie Euro, dlatego nasz kopiec ma postać biało-czerwonej piłki - mówi Elżbieta Nawrotek. Zdaniem gospodyni kopiec ma szansę stać się sztandarowym przysmakiem kibica. - To kopa co nieźle kopie – podsumowuje.

A jakie potrawy podbiły serca i podniebienia jury? Rolada mięsna z jelenia, rosół z bażanta i wołowiny oraz schab wędzony i salceson zapewniły zwycięstwo Team`owi Rodzinnemu z Czarkowa (kategoria amatorzy). Złoty Durszlak powędrował również do Restauracji EM, mieszczącej się w Koziegłowach za ciasto marchewkowe, zupę Kurzina oraz roladki z udka króliczego z sosem, cimorajdą i buraczkami (kategoria profesjonaliści). W kategorii szkoły najlepsi okazali się uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im. G. Morcinka z Katowic, którzy zaserwowali: śledziowe trio, zupę z dyni oraz golonkę confit podaną na panszkraucie z sosem piwnym.

- Nie było potrawy, której bym nie znał. Za to uczestnicy zaskoczyli sposobem ich podania – podsumowuje konkurs Remgiusz Rączka, znany śląski kucharz, koordynator jury.

W jury zasiadła również Lidia Szary, 3-krotna laureatka poprzednich edycji Śląskich Smaków. Zdaniem pani Lidii diabeł tkwi w szczególe. - Smak jest najważniejszy, ale wygląd potrawy również. Sekret udanej kuchni? Lata praktyki. Praktyka czyni mistrza, ale co najistotniejsze do gotowania trzeba podchodzić z sercem.  
Magdalena Nowak

Reklama:

Dyskusja:

Polityka plików "cookie"

Nasz serwis wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie. Więcej informacji można znaleźć w polityce prywatności.