Jak złagodzić ostry smak curry?

Zakończył się VII. Chorzowski Tydzień Podróży | fot. Dominik Mataniak
Podczas ostatniego dnia Chorzowskiego Tygodnia Podróży goście imprezy mogli poznać smaki Indii. Każdy, kto przybył w piątek, 13 grudnia, do AZSO, mógł skosztować czerwonego i zielonego curry.
- Od kilku lat częstujemy gości indyjską potrawą. Dla złagodzenia ostrego smaku curry podajemy lassi. Napój przypomina koktajl bananowy i świetnie neutralizuje pieczenie po pikantnych daniach. Myślę, że dzięki degustacji, osoby, które tu przyszły, jeszcze lepiej wczują się w indyjski klimat – opowiada Magda Grzesik, uczennica „Słowaka”, a także jedna z uczestniczek tegorocznej wyprawy do Indii.
Po poczęstunku przyszedł czas na „monsunowe wspomnienia”- wykład Przemysława Fabjańskiego, który opowiadał o XV Szkolnej Wyprawie Geograficznej do kraju Bollywood.
Gościem honorowym imprezy był Ignacy Nendza, wybitny polski himalaista. Dyrektor Fabjański w czasie wykładu podkreślał wkład uczestnika wielkich polskich wypraw wysokogórskich w historię podróżowania w Słowaku.
- Gdyby nie to, że byłeś częstym gościem w szkole i opowiadałeś o górach nie byłoby tych wypraw. W czasach, kiedy o wyjazd było strasznie trudno, wy pokazywaliście, że jednak można. Opowiadaliście z pasją i nie ma, co ukrywać, zaraziliście mnie tym - mówił P. Fabjański.
Na zakończenie tygodnia podróży podsumowano konkurs fotograficzny. Przygotowano także loterię. Nagrodą główną był bilet w dwie strony do jednej z europejskich stolic.
- 25. festiwal oznacza, że od ćwierć wieku zarażamy ludzi pasją podróżowania. Sam festiwal ewoluował przez te lata. Na początku były to „Dni Gór”. Kilka lat temu powstała inicjatywa tygodnia podróży. Nazwa się zmieniała, my się zestarzeliśmy, ale zaangażowanie zostało te same – podsumowuje P. Fabjański.
Reklama:
Dyskusja:
~kuchorz
IP: 83.14.*.*
2013-12-19 09:43:39
nie przyprawiać nic curry ot i wszystko