Najmłodsi chorzowianie poznają tajniki sztuki kulinarnej

Trwa druga tura półkolonii “Akcja zima” organizowanych przez Młodzieżowy Dom Kultury. Ich tegoroczny temat to “Zima od kuchni”.
- Dziś upiekliśmy słodkie ciasteczka francuskie z marmoladą w formie wiatraczków, półfrancuskie twarogowe ciastka z jabłkiem, a także przekąski na słono w formie koreczków i zapiekanych kanapek z serem, pieczarkami i szynką - wylicza Agata Nowak z Młodzieżowego Domu Kultury.
Dzieci przygotowały również bezalkoholowe drinki przy użyciu syropów barmańskich, a także poznały tajniki “kuchennej etykiety”. Dowiedziały się, jak podawać posiłki, jak przygotować ciekawe formy z serwetek, a także do czego mogą służyć różne rodzaje sztućców.
- W ramach naszych półkolonii zajmujemy się zimą i zjawiskami pogodowymi oraz kuchnią, czyli wszystkim tym, co związane jest z pieczeniem, gotowaniem i sprzętami kuchennymi. Zainteresowanie tego typu aktywnością jest bardzo duże, szczególnie u dzieci z najmłodszych klas - dodaje A. Nowak.
To nie koniec aktywności, jakie przygotował dla najmłodszych Młodzieżowy Dom Kultury. W czwartek jedziemy na całodniową wycieczkę do Brennej, gdzie czekają nas warsztaty w chacie chlebowej i przejazd kuligiem - kończy A. Nowak.
Reklama:
Dyskusja: